Posted in Parhaat vinkit musiikkitapahtumiin

Tekijänoikeusluvat verkossa esitettävään konserttiin

Tekijänoikeusluvat verkossa esitettävään konserttiin Posted on 11th syyskuu 2020

Vuoden 2020 koronapandemia on tehnyt Internetissä esitettävien konserttien pitämisestä suosittua. Kokoontumisrajoitukset valtionjohdon taholta ovat estäneet perinteisten konserttien järjestämisen, joten artistit ovat innostuneet esiintymään tyhjille katsomoille, mutta runsaille katsojamäärille striimaamalla konsertin verkkoyhteyksien avulla. Elävän musiikin esittämisen ja siitä nauttimisen tarve ei ole kadonnut minnekään. Koronapandemia on sen sijaan muuttanut tapoja nauttia elävästä musiikista ja tehnyt verkossa esitettävistä konserteista interaktiivisia ja yhteisöllisiä tapahtumia.

Musiikkia esitettäessä ja siitä maksua pyydettäessä on muistettava myös maksaa asianmukaiset tekijänoikeuspalkkiot. Verkkokonserttien esiintyjät saavat palkkion konsertin järjestäjiltä, mutta esitettävien kappaleiden säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja kustantajien tulee myös saada korvaus heidän tekemästään työstä musiikkikappaleiden hyväksi. Tätä varten tekijänoikeuspalkkioita hallinnoiva Teosto on lanseerannut tuotteen nimeltä ”live-striimauslupa”. Lupa on edullinen ja yritykset sekä yhteisöt voivat hakea myös rahoitusta lupamaksun hoitamiseen esimerkiksi Qred.com-yrityslainan muodossa. Ennakkoon maksettava lupa mahdollistaa laillisten maksullisten konserttien järjestämisen verkossa niin, että kaikki musiikintekijät saavat heille kuuluvan palkkion.

Mitä esityslupa pitää sisällään?

Lupa on yksinkertainen ja selkeä sisällöltään. Kaikki, jotka haluavat organisoida Internetissä näytettävän konsertin tai minkä tahansa maksullisen musiikkitapahtuman, tarvitsevat tämän luvan. Luvan hankkiminen mahdollistaa pääsylippujen tai erilaisten maksullisten katseluoikeuksien myynnin verkossa esitettävälle musiikille. Tekijänoikeuden alaiset musiikintekijät voivat esittää itse omia musiikkiteoksia, joihin heillä on oikeudet. Toinen vaihtoehto on järjestää konsertti niin sanotun itsehallinnoinnin ehtoja noudattaen. Nämä ehdot ovat seuraavat:

  • Kappaleiden tekijän tulee olla Teoston rekisteröity asiakas.
  • Ilmoitus hallinnoinnista on tehtävä kuukausi ennen esiintymistä.
  • Esitettävien kappaleiden kaikilta tekijöiltä ja kustantajalta on saatava kirjallinen lupa teoksen esittämiseen.
  • Ilmoitus on tehtävä verkkopalvelussa siihen tarkoitetulla lomakkeella
  • Esityksen jättämisestä verkkoon tallennettuna myöhempää katselua varten tulee tehdä erillinen ilmoitus.

Lupa on hinnoiteltu selkeästi. Teoston hinnastossa on kerrottu prosentuaalinen osuus katseluoikeuksien maksuista, joka tulee tilittää Teostolle. Konsertin pitäminen tallenteena ja katseluoikeuden maksaneiden nähtävänä on mahdollista seitsemän päivän ajan maksamalla lisämaksun.

Näitä ehtoja noudattaen on yrityksen, yksityishenkilön tai yhteisön mahdollista järjestää maksullisia konsertteja Internetissä. Luvan myötä asiakas saa käyttää Teoston edustamia musiikkiteoksia verkkokonserteissaan. Lupajärjestelmä on kehitetty luovan alan työntekijöiden turvaksi ja lupamaksujen avulla ylläpidetään koko alan toimintaedellytyksiä.

magnetism