Posted in Parhaat vinkit musiikkitapahtumiin

Hautajaiset ovat järjestelykysymys

Hautajaiset ovat järjestelykysymys Posted on 17th kesäkuu 2022

Hautajaiset ovat surullinen perhejuhla, jossa on perinteisesti ollut hyvin apea tunnelma. Luterilaisessa kulttuurissa on totuttu siihen, että hautajaiskaava on kurinalaisen synkkä ja koruton. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla maailmassa, sillä esimerkiksi Kiinassa hautajaiset nähdään ennen kaikkea vainajan viimeisenä tilaisuutena osallistua kunnon kemuihin, joten hautajaiset näyttävät päällepäin enemmän sukukokoukselta.

Järjestettiin hautajaisia sitten missä päin maailmaa tahansa, on kyseessä melko arvokkaan tilaisuuden järjestäminen, jossa tulee ottaa huomioon monia asioita, jotta tilaisuuden saa järjesteltyä suunnitelmien mukaan. Keskeisimmät osat hautajaisten järjestämisessä ovat edelleen perinteet, musiikki ja itse paikka. Kun tilaisuus on järjestettävä, auttaa sinua esimerkiksi hautaustoimisto Tampereella löytämään sopivan paikan, varusteet ja muun tarvittavan paikallisesti.

Perinteistä voi tätä nykyä poiketa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ottanut sellaisen linjan, että siunaustilaisuuden ei tarvitse noudattaa perinteisestä kaavaa, mikäli vainaja on näin itse toivonut. Kun hautajaisia järjestetään, on kirkon ohjeen mukaan kaikkein tärkeintä noudattaa vainajan toiveita, joihin käytännössä kaiken muun tulee mukautua. Paikallisen seurakunnan lisäksi myös esimerkiksi hautaustoimisto tampereella auttaa näiden toiveiden toteuttamisessa ja tilaisuuden suunnittelemisessa. Esimerkiksi arkuissa on yhä enemmän valinnanvaraa, sillä moni ihminen valitsee etukäteen, millaiseen arkkuun haluaa tulla haudatuksi.

Hautajaiset järjestetään yleensä puoliltapäivin, ja niitä seuraa siunaustilaisuus, jossa nautitaan kevyt lounas. Nykyään on ihan mahdollista tilata muunlaista tarjottavaa; eteenkin, jos se kuului vainajan toiveisiin. Ahkeran marjastajan hautajaisissa nähdään todennäköisesti paljon marjoja, kun taas metsästäjän hautajaisissa tarjoillaan riistaa.

Musiikki rauhoittaa ja tekee kunniaa

Musiikki on yksi sellainen perinne, joka on säilynyt hautajaisissa aina. Kirkossa lauletaan kuolemaan ja pelastukseen liittyviä virsiä ja muistotilaisuudessa voi olla yhteislaulua sen mukaan, mitä vainaja toivoi ja miten välineitä musiikin toistoon on saatavilla.

Ja vaikka sinulla ei olisikaan käytössäsi niitä musiikkialan viimeisimpiä laitteita, ei syytä huoleen: nykyään saa oikeilla laitteilla musiikin kuulumaan jopa puhelimesta oikein laadukkaasti ja isolle yleisölle sopivalla tavalla. Jälleen kerran on mahdollista kääntyä myös auttavan tahon puoleen, sillä vaikkapa paikallinen hautaustoimisto tampereella saattaa tarjota myös vuokrattavia äänentoistolaitteita.

Musiikilla on keskeinen perinne siksi, että sen avulla surevat omaiset pystyvät rauhoittumaan edes joten kuten ja toisaalta komeilla musiikkivalinnoilla on mahdollisuus toteuttaa vainajan viimeisiä toivomuksia. Moni onkin etukäteen nimennyt, millaista musiikkia haluaa soitettavan noin yleisesti ja on saattanut nimetä ihan tiettyjä kappaleitakin.

Paikka vaikuttaa tilaisuuden järjestämiseen

Yksi keskeisimmistä asioista hautajaisten järjestämisessä on luonnollisesti paikka. Usein tähän käytetään paikallisen seurakunnan seurakuntataloa. Tässäkin asiassa kannattaa kuunnella vainajan omia toiveita ja pitää huolta siitä, että tilaisuus pidetään sellaisissa paikassa, jossa vainaja olisi sen halunnut.

Siunaustilaisuus pidetään usein kirkossa, mutta tämä ei ole enää pakollista. Riittää, että pappi saadaan paikalle vaikkapa vainajan omaan kotiin tai sukulaisten luokse. Tässä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon mahdolliset arkunkantajat ja se, mihin arkku kannetaan: suoraan hautaan vaiko hautaustoimiston autoon.

Säiden suosiessa voidaan tilaisuus järjestää myös ulkona. Tämä voi olla oikein hyväkin idea, sillä kirkoissa ja suurissa saleissa saattaa olla suorastaan tukahduttavan kuuma ja hiostava ilma; ja tätä puolestaan ei kukaan sureva ihminen halua lisätaakakseen. Ulkotilaksi kannattaa valita jokin rauhallinen paikka, mutta ei suoraan hautausmaa.

Se, millaisen tilan valitsee, vaikuttaa siihen, mitä kaikkea siunaus- ja muistotilaisuudessa voidaan tehdä, paljonko sinne voidaan pyytää vieraita ja onko siellä mahdollista pitää tarjoilua. Tilan käytössä saattaa olla myös aikatauluun liittyviä rajoituksia, jotka tulee huomioida. Yleensä vaikkapa seurakuntatalon saa käyttöön vähintään neljäksi tunniksi.

magnetism