Posted in Parhaat vinkit musiikkitapahtumiin

Festivaalin järjestäminen

Festivaalin järjestäminen Posted on 20th kesäkuu 2020

Monet haaveilevat oman festivaalin järjestämisestä. Sinne voi palkata juuri sellaisia yhtyeitä kuin haluaa ja festivaalin voi pitää haluamassaan paikassa. Vaikka idea kuulostaakin hienolta, vaatii se paljon työtä ja myös suuren budjetin. Festivaalin järjestäminen onnistuu omalla rahalla todella harvoin. Mitä suurempi festivaali on kyseessä, sitä enemmän kuluja koituu. Monesti festivaalin järjestäjän on syytä ottaa lainarahaa. Jotta lainalle saisi varmasti parhaimman koron, kilpailuta lainat ja nauti edullisista kustannuksista.

Aloita selvittämällä kilpailijat

Suomessa järjestetään kesäisin kymmeniä suuria ja vähän pienempiä festivaaleja. Osalla niistä on pitkät perinteet, kuten vaikkapa Suomen vanhimmalla festivaalilla Ruisrockilla. Yksi tekijä, miksi jotkut festivaalit ovat käyttäjien suosiossa vuodesta toiseen, on hyvä sijainti. Festivaalille tulee siis miettiä sellainen sijainti, että kävijöiden on helppo saapua sinne. Festivaalin lähellä olisi hyvä olla myös leirintäalue, sillä monet kävijät haluavat säästää rahaa ja majoittua telttaan. Varsinkin suurilla festivaaleilla leirintäalue tulee tarpeeseen, joten sitä varten on hyvä vuokrata ylimääräistä maapalstaa.

Kun festivaali on päätetty järjestää ja tilat tai maa on vuokrattu, on aika lähteä miettimään käytännön asioita. Näihin kuuluu tietenkin artistikattauksesta päättäminen. Suuret nimet vetävät yleisöä, mutta suurten artistien ja yhtyeiden keikkapalkkiot ovat monesti pilvissä. Festivaali voi siis edetä siten, että se ottaa ohjelmaansa ainoastaan pienempiä ja vähän tuntemattomampia artisteja ja yhtyeitä. Toinen vaihtoehto on ottaa riski ja palkata yksi suuri nimi, jonka toivotaan vetävän yleisöä paikalle. Riski on suuri, mutta toisaalta se voi tuoda myös mukavasti tuottoa.

Lippujen hinnat määräytyvät sen mukaan, kuinka suuria nimiä festivaalilla esiintyy. Festivaalille voidaan myydä erilaisia lippupaketteja. Jos kyseessä on monta päivää kestävä festivaali, voidaan lippuja myydä joko yksittäisille päiville tai useammalle päivälle. Tänä päivänä kävijät haluavat usein myös VIP-lippuja, jotka tarjoavat esimerkiksi pääsyn VIP-alueelle. Nykyaikaisen festivaalin tulee pyrkiä ottamaan huomioon kaikkien kävijöiden tarpeet ja juuri tällainen lippu, jonka avulla kävijä tuntee itsensä erityiseksi, on monen mieleen.

magnetism