Posted in Musiikkitapahtumia

Oulun Qstock

Oulun Qstock Posted on 20th huhtikuu 2019

Qstock järjestetään Oulussa ja festari on vakiintunut ja ottanut oman paikkansa Suomen festarikesässä. Ensimmäinen Qstock järjestettiin vuonna 2003, joten festivaali on ehtinyt jo hyvään ikään. Ensimmäinen festari oli hieman tuntemattomammalla artistikattauksella varustettu, sillä järjestejillä ei ollut oikein tietoa, miten hyvin yleisö löytää Qstockin. Vuoden 2003 Qstock osoittautui kuitenkin ihan mukavan menestyneeksi, vaikka suuria eturivin artisteja ei ollutkaan mukana. Tavoitteena oli kerätä 3000 kävijää, mutta lopullinen määrä olikin 7000, joka ylitti odotukset moninkertaisesti. Qstock on reilun 15 vuoden aikana paisunut todella paljon, ja vuoden 2018 Qstock festivaaleilla vieraili yhteensä 35 000 kävijää. Tulijoita olisi varmasti vieläkin enemmän, mutta festivaali järjestetään Oulun Kuusisaaressa ja alueen rajat tulevat vastaan, enää ei voi laajentaa.

Ensimmäisenä Qstockin vuonna ei siis ollut mukana varsinaisia eturivin artisteja. Tunnetuimmasta päästä olivat sinä vuonna Oulun oma heviylpeys Sentenced sekä Diablo. Musiikki painottui muutenkin ensimmäisinä vuosina raskaaseen rokkiin sekä hevi – musiikkiin. Seuraavaksi vuodeksi tehtiin sitten jo muutamia nimekkäämpiä kiinnityksiä hyvän menestyksen siivittämänä. Lavalla nähtiin muun muassa PMMP, Kotiteollisuus, Sentenced, Kemopetrol sekä Peer Gunt. Seuraavina vuosina panoksia nostettiin entisestään ja lavalla nähtiin joka vuosi hieman nimekkäämpää artistikattausta. Sellaiset artistit kuin Paradise Lost, The Gardigans, Sonata Arctica, Apulanta, Motörhead sekä suosionsa huipulla ollut TikTak nähtiin Qstockin lavalla.

Muutaman vuoden ajan festivaali veti ikään kuin happea, ja lavalla nähtiin kyllä tunnettujakin nimiä, mutta ei niitä aivan eturivin muusikkoja. Lisäksi musiikki oli vielä hyvin vahvasti painottunut raskaampaan osastoon. Vuoden 2010 jälkeen musiikki on selvästi painottunut enemmän pop – musiikin suuntaan. Lavalla on toki nähty monia hevibändejä ja -artisteja, mutta musiikki on yhä enemmän pyritty suuntaamaan valtavirran mukaan. Sellaiset nimet kuin Roxette, Megadeth, Volbeat, Alice Cooper, The Prodigy, Bad Religion, Hurts sekä Lily Allen ovat edustaneet ulkomaista osaamista. Suomalaisia eturivin artisteja ja bändejä on viime vuosina nähty Qstockin lavalla ennätysmäärä.

magnetism