Posted in Parhaat vinkit musiikkitapahtumiin

Ensikertalaisen konserttiopas

Ensikertalaisen konserttiopas Posted on 15th syyskuu 2019

Konsertissa käyminen sivistää – vai miten se menikään. Konsertissa käyminen tai käymättä jättäminen on jokaisen oma valinta, mutta konsertti voi olla upea ja ainutlaatuinen kokemus sellaiselle ihmisille, joka ei ole konsertissa koskaan aikaisemmin käynyt. Konsertti voi kiinnostaa, mutta etiketti herättää mielessä useita kysymyksiä. Onneksi näihin kysymyksiin ei tarvitse enää etsiä vastauksia, sillä voit tutustua tarkemmin tähän ensikertalaisen konserttioppaaseen, joka ei onneksi ole rakettitiedettä!

Ensikertalaisena konsertissa? Näin toimit

Pukeutumisetiketti

Konsertin pukeutumisetiketti vaihtelee paljon paikan mukaan. Siinä missä toiset konserttitalot ovat paljon vapaamielisempiä, toisissa konserttitaloissa etikettiin miehillä kuuluu smokki ja naisilla pitkä iltapuku. Konsertissa vieraileminen ei kuitenkaan aina muistuta Hollywood-elokuvien hienostopiirien illanviettopaikkaa, sillä tänä päivänä monissa konserteissa pukukoodia ei ole enää ollenkaan. Pukukoodi ilmoitetaan aina konsertin kutsussa tai varausvahvistuksessa, joten arpomaan ei onneksi tarvitse lähteä. Siistit farkut tai suorat housut ja tavallinen paita riittävät. Lisäksi asukokonaisuuteen sopivat loistavasti ajattomat muodikkaat Viking kengät, joiden mallistosta löytyy vaihtoehtoja sekä hienoihin että rentoihin konserttitapahtumiin. Lisäksi valitsemalla mallistosta mukavat ja tyylikkäät kengät, voit myös kävellä konserttitalolle, mikäli se ei ole kovin kaukana. Näin sinun ei tarvitse myöskään stressata parkkipaikan löytämisestä.

Konserttiin saapuminen

Konsertit alkavat pääasiallisesti juuri sille merkittyyn aikaan. Ovet saliin avataan konserttitalosta riippuen 20-45 minuuttia ennen konsertin alkua. Konserttitaloon kannattaa aina saapua hyvissä ajoin; ensinnäkin, parkkipaikan löytämiseen saattaa mennä jonkin aikaa ja toiseksi, mikään ei pilaa ainutlaatuista musiikkikokemusta pahemmin kuin kiire ja päätön juokseminen paikasta toiseen. Monissa konserttitaloissa väkeä ei välttämättä edes päästetä saliin konsertin aikana, jolloin myöhässä saapuneet saavat odottaa saliin pääsyä seuraavaan väliaikaan saakka.

Konsertin kesto ja väliajat

Konsertit kestävät yleensä näytöksestä riippuen muutaman tunnin, eli puolen päivän ruljanssista niissä ei onneksi ole kyse. Väliajalla yleisön on mahdollista käydä esimerkiksi WC-tiloissa ja tupakoimassa sekä nauttia konserttitalon yhteydessä tarjotuista ruoista ja juomista. Savukkeelle tai vessaan poistuminen kesken konserttia ei yleensä ole suotavaa, joten tämänkin takia kannattaa saapua konserttitalolle ajoissa, jotta omat tarpeet ehtii suorittaa hyvissä ajoin ennen konsertin alkamista, jolloin musiikistakin pääsee nauttimaan täysin rinnoin.

Konsertin aikana

Pääsääntönä mielessä kannattaa pitää, että konsertin aikana ollaan mahdollisimman hiljaa. Vierustoverin kanssa jutustelu tai puhelimeen puhuminen eivät ole hyvien käytöstapojen mukaisia. Loppujen lopuksi konserttiin tullaan nauttimaan musiikista – ei muusta melusta. Pieniä ääniä, kuten yskähdystä tai aivastusta ei kuitenkaan kannata pidätellä turhaan. Ääntä voi vaimentaa esimerkiksi yskimällä tai aivastamalla nenäliinaan. Pieniä lapsia ei yleensä tuoda aikuisille suunnattuihin konsertteihin. Aivan kuten elokuvissa, myös konsertissa puhelin tulisi jättää äänettömälle, mielellään sulkea koko laite, eikä sähköpostien tai sosiaalisen median selailu kirkkaalla valolla pimeässä salissa ole suotavaa. Kuten huomaat, tavallisilla käytöstavoilla pääsee jo pitkälle!

Konsertin lopussa

Jokainen hyvä päättyy aikanaan ja niin myös konsertti. Aplodeja ei ole pakko osoittaa, mutta aivan kuten missä tahansa muussakin tilanteessa – pidimme siitä erityisesti tai emme – taputtaminen nähdään osana kokemusta ja toimii kiitoksena taiteilijoille, jotka ovat uhranneet paljon aikaa päästäkseen siihen pisteeseen. Muiden liikkeitä kannattaa aina seurata, jotta aplodit osaa rytmittää oikeisiin kohtiin. Aplodien antaminen seisaaltaan on myös sallittua, mutta tällöin kannattaa aina seurata muiden mallia; jos muut ympärilläsi nousevat seisomaan, nouse sinäkin. Aplodien aikana saa myös pitää ääntä, erityisesti jos näytös on ollut sensaatiomainen.

Tietysti viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä – muista nauttia ja pidä hauskaa!

magnetism