Posted in Parhaat vinkit musiikkitapahtumiin

Miten laittaa oma bändi kasaan?

Miten laittaa oma bändi kasaan? Posted on 11th joulukuu 2019

Monet ihmiset nauttivat musiikista vapaa-ajallaan. Musiikkia kuunnellaan niin kotona, bussissa, harrastuksissa ja toiset kuuntelevat musiikkia jopa töitä tehdessään. On jokaisen omien mieltymysten mukaista, minkälaisesta musiikista pitää. Joku rakastaa rokkia, toinen taas tykkää iskelmästä. Joku voi kuunnella kansanmusiikkia ja toinen taas nauttii popmusiikista. Musiikkilajeja löytyy siis loputtomiin ja niille jokaiselle on omat faninsa. Mutta mitä jos innostuu musiikista oikein kunnolla? Kannattaisiko alkaa itse tekemään musiikkia ja pistää vaikka oma bändi pystyyn? Mitä silloin kannattaa huomioida? Lue tästä artikkelista niin kerromme tarkemmin miten voit laittaa oman bändin kasaan ja miten musiikin teko kannattaa aloittaa. Ehkä sinusta tulee seuraava menestysartisti!

Musiikin tyyli

Musiikin tekoon vaikuttaa paljon se, millaista musiikkia aiot soittaa tai tehdä. Luonnollisesti kannattaa valita tyylisuunta josta itse pitää. Ei ole järkevää alkaa tekemään iskelmämusiikkia, jos inhoaa kyseistä tyylilajia. Samoin jos nautit rauhallisemmasta musiikista, vaikkapa bluesista, ei kannata alkaa suunnitella hard rock -kappaleita. Kun teet musiikkia rakastamastasi genrestä, kappaleet onnistuvat varmasti paljon paremmin.

Monet kirjoittavat kappaleita omista elämänkokemuksistaan, joten on hyvä tarkastella vaikkapa niitä ensimmäisenä kun alat kirjoittaa kappaleita. Onko menneisyydessäsi ollut iloisia tai surullisia tapahtumia, joista haluat ammentaa kappaleiden tekstejä? Vai haluatko laulaa aivan arkipäiväisistä asioista? Kannattaa pohtia millaista sanomaa haluaa mahdollisille kuulijoilleen välittää.

Musiikin tekoon tarvitaan tietysti jokin tila, vaikka alkuun pääsee vaikkapa omalla kotisohvallaan. Jos laitat bändin kasaan, niin kannattaa tehdä vaikka autotalliin tai muuhun avoimeen tilaan soittopaikka. Tila voi kaivata hieman uudistusta, jotta musiikki pääsee valloilleen. Voit laittaa autotalliisi vaikka uudet Laminaattilattiat, tai sisustaa tilaa muuten, jotta soittaminen ja laulaminen on mukavampaa.

Muut bändin jäsenet

Jos päätät pistää bändin kasaan, niin ensimmäinen kysymys tietysti on, keitä muita soittajia bändiin tulee. Soitatko itse jotain soitinta, vai aiotko vain laulaa? Jos soitat esimerkiksi kitaraa tai bassoa, voi olla että et tarvitse toista soittajaa erikseen tähän instrumenttiin.

Kannattaa myös miettiä haluatko pyytää joitain kavereitasi bändiisi? Tämä on samanaikaisesti sekä uhka, että mahdollisuus. Aina on mahdollista, että hyvä ystävyyssuhde tuhoutuu jos bändin asioista tulee erimielisyyksiä. Parhaimmillaan kuitenkin ystävät bändin jäseninä voivat olla todella hieno juttu. Mietitte kappaleiden tekstejä ja sovituksia yhdessä ja kierrätte siinä samalla ehkä Suomea keikkojen perässä. Mikäpä sen mukavampaa, kuin viettää aikaa hyvien ystävien kanssa.

Yleensä bändiin tarvitaan kitaristi, basisti, rumpali ja laulaja. Näillä pääsee hyvin alkuun. Jos haluatte musiikkiin muita vivahteita, voi kosketinsoittaja olla myös hyvä lisä bändiin. Jotkut bändit käyttävät kahta kitaristia, koska silloin saa entistä monipuolisempaa ulottuvuutta kappaleisiin. Monesti laulaja soittaa kitaraa, mutta onpa joissain bändeissä nähty myös esimerkiksi rumpalin hoitavan laulajan työt.

Omaksi iloksi vai yleisölle?

Yksi pohdittava asia on tietysti se, soitatteko lähinnä omaksi iloksi vai onko tarkoitus tehdä keikkoja ja esiintyä yleisölle. Jos tarkoitus on tähdätä keikkalavoille, tarvitsette tietysti suunnitelman siitä miten sinne päästään. Tähän tarkoitukseen voi olla hyvä palkata manageri, jos itsellä ei ole kokemusta kyseisistä työtehtävistä.

magnetism