Posted in Tunnettuja bändejä/artisteja

Metallican matka maailmanmaineeseen

Metallican matka maailmanmaineeseen Posted on 23rd elokuu 2019

Metallica on yksi maailman tunnetuimmista yhtyeistä. San Franciscosta Yhdysvalloista kotoisin oleva bändi tunnetaan ympäri maailmaa ja on Suomessakin äärettömän suosittu. Kaikki Metallican Suomen esiintymiset on myyty aina ennätysajassa loppuun. Metallican vetovoima perustuu siihen, että yhtye ei ole yrittänytkään seurata valtavirtaa, vaan on toiminut suunnannäyttäjänä monilla muille bändeille. Toki välillä on menty vikasuuntaankin, mutta bändi on kerta toisensa jälkeen onnistunut syntymään uudelleen ja luomaan jotain aidosti uutta. Mikä siis on bändin pitkän iän salaisuus ja millaisia levyjä yhtye on julkaissut? Lue tästä artikkelista kaikki mitä tästä hevimaailman legendasta tarvitsee tietää.

Metallica on siis kotoisin San Franciscosta ja yhtye on perustettu 1980 – luvun vaihteessa. Sen perustajajäseniin kuuluvat nykyinen laulaja – kitaristi James Hetfield sekä nykyinen rumpali Lars Ulrich. Muu kokoonpano on hieman elänyt vuosien varrella, mutta johtava kitaristi Kirk Hammet on pysynyt myös mukana lähes koko bändin historian ajan. Yhtyeen perustamisen aikoihin bändin jäseniin kuului basisti Dave Mustaine, joka kuitenkin lähti Metallicasta, ennen kuin ensimmäistäkään levyä oli ehditty julkaista. Huhut kertovat, että Mustaine ajautui riitoihin muiden jäsenten kanssa ja alkoholillakin oli osuutta asioiden kulkuun. Niinpä Metallica joutui etsimään itselleen uuden basistin jo pian perustamisen jälkeen. Basson kepittäjäksi valikoitui Cliff Burton, joka osoittautui varsinaiseksi virtuoosiksi basson kanssa. Siinä missä monet kitaristit heittävät näyttäviä kitarasooloja, pystyi Burton heittämään vastaavanlaisia sooloja bassolla. Tätä hyödynnettiin myös monissa kappaleissa, ja Metallican ensimmäisten levyjen kappaleissa onkin kuultavissa vahvoja basso – osioita, joita ei enää myöhemmistä levyistä löydy.

Kohtalo kuitenkin puuttui peliin vuonna 1986, kun Metallica oli kiertueella maailmalla. Keikkabussi suistui ojaan Ruotsissa ja tuo onnettomuus katkaisi Cliff Burtonin elämän. Burton ennätti siis olla osa Metallicaa vain 4 vuoden ajan ja soitti täten 3 eri levyllä. Hänen bassosoolojaan on kuultavissa levyille Kill ’em all, Ride the lightning sekä Master of puppets. Monet pitävätkin juuri Master of puppetsia Metallican parhaimpana levynä. Bändille tuli kiire löytää uusi basisti pian turman jälkeen ja soittajaksi valikoitui Jason Newsted. Hän ennätti olla Metallican kokoonpanossa useamman vuoden ajan, jättäen bändin vasta vuonna 2001. Tarinat kuitenkin kertovat, että tuo ajanjakso oli uudelle basistille, sekä koko bändille varsin haastavaa aikaa. Yhtye julkaisi muutaman megahitiksi osoittautuneen levyn, mutta samaan aikaan bändi kärsi sisäisistä ongelmista. Newsted oli mukana kaikkiaan viidellä eri levyllä ja hän myös näki yhtyeen nousun yhdeksi maailman suosituimmista bändeistä, kuin myös totaalisen romahduksen. Levy …and justice for all vuodelta 1988 oli maailmanlaajuisesti menestys, jota monet fanit kuuntelevat vieläkin ympäri maailmaa. Totaalisesti yhtyeen sinkosi maailmanmaineeseen ilman nimeä kulkeva levy vuodelta 1991. Monet puhuvat tästä “black albumina”, sen täysin mustan kannen takia. Tältä levyltä löytyvät kaikki Metallican tunnetuimmat kappaleet, joten ei ole ihme että levy oli varsinainen supermenestys. Monet pitävät tätä levyä parempana kuin mitään kokoelmalevyä, sillä siltä löytyvät muun muassa Enter sandman, Sad but true, Nothing else matters, Unforgiven ja Wherever I may roam.

Black albumia seuranneet Load ja Reload eivät yltäneet enää suureen suosioon ja niiden musiikkia kritisoitiin siitä, että ne yrittivät kuulostaa enemmän valtavirtamusiikilta ja jopa popahtavia elementtejä nähtiin. Vuonna 2003 julkaistu St.Anger sai murska-arviot, osittain huonon miksauksen vuoksi. Jason Newsted oli jättänyt bändin vuonna 2001, mutta levy tehtiin silti valmiiksi, mutta basso-osuudet miksattiin olemattomiin.

magnetism